Het verschil tussen microfoonniveau en lijnniveau

Het verschil tussen microfoonniveau en lijnniveau?

FF een nuttige tip tussendoor

Een ontvanger van een draadloos microfoon systeem geeft aan de uitgang meestal een LINE-signaal, aub deze aan te sluiten op een LINE-ingang op uw mengpaneel en niet op de MIC-IN. Jazekers is het een microfoon, maar de ontvanger van die microfoon niet, die geeft een Line-niveau-signaal en daar zit vaak het probleem met de vervorming van een draadloos microfoon set. Op DJ-mixers dus ook niet de Mic-In gebruiken voor een draadloos systeem maar een lijningang, de MIc-in is bedoeld voor een gewone Microfoon
Het verschil tussen microfoonniveau en lijnniveau?
Sommige mixers hebben schakelaars op het achterpaneel voor het instellen van een ingang voor microfoonniveau of lijnniveau. Deze termen verwijzen naar het signaalniveau of de intensiteitv an het signaal

MIC-IN ; Het microfoonniveau ligt in het bereik van -60 dBV (0,001 volt) tot -40 dBV (0,010 volt). Een microfoonniveau of microfoonniveau-signaal is het spanningsniveau dat uit een microfoon komt wanneer iemand er tegen spreekt, meestal slechts een paar tienduizendsten van een volt. Natuurlijk varieert deze spanning in reactie op veranderingen in het stemniveau en en in de afstand tussen spreker en microfoon. Maar het signaal is nog steeds vrij klein.

LINE-IN : Het lijnniveau ligt in de buurt van 0 dBV (1 volt). Een lijnniveau-signaal is ongeveer één volt, of ongeveer 1.000 keer groter dan een mic-niveausignaal. Het aansluiten van een microfoon op een lijnniveau-ingang resulteert vrijwel helemaal niet in geluid omdat het microfoonsignaal zo zwak is dat de lijninvoer het niet kan horen.
Het aansluiten van een lijnniveau-bron (zoals CD-uitgang) op een microfoonniveau-ingang zal ervoor zorgen dat het geluid veel te luid en stevig vervormd is omdat het lijnsignaal veel sterker is dan wat de microfooninvoer zal accepteren.

AUX-IN/OUT : Aux-niveau ligt in het bereik van -10 dBV (0.300 volt). Er kunnen ook jacks met de markering "aux" (of "tape") en "phono" worden aangetroffen. Aux-niveau ingangen en uitgangen zijn te vinden op vele soorten apparatuur, waaronder een dvd-speler, bandrecorders, cd-spelers en sommige computer geluidskaarten. Aux-niveau ligt in de buurt van line-level, maar aux-level inputs en outputs zijn vrijwel altijd uit balans, met behulp van RCA-connectoren of 1/4 "telefoonpluggen. Microfoons werken niet correct als ze zijn aangesloten op aux-ingangen. 
 
Pluggen en ingangen gemarkeerd met" phono "zijn alleen voor grammofoon-draaitafels en zijn NIET compatibel met iets anders..